2013. november 23., szombat

Bonbonos doboz 2.

A blog statisztikái szerint egy-egy bejegyzést átlagosan 50-100 alkalommal néznek meg. Kiemelkedően sokan látták, majdnem 500-an a Farmer szívet, 800-an a Boríték alapreceptet. És van egy bejegyzés, amit több, mint 3800-szor néztek meg, ez pedig a Bonbonos doboz. Ebben egy nagyon egyszerű, "egyszemélyes" kis dobozkát mutatok be, amit magam is gyakran készítek.
Persze van, hogy az ember nem csak egy-egy szem bonbont szeretne ajándékba adni. A következő dobozkába kb. 4 szem bonbon fér. Az alapja 6x8 cm, ehhez egy A4-es papír pont elegendő. Lehet arányosan nagyítani, de általában A4-esnél nagyobb karton nem nagyon van kéznél, a nyomtató sem tud nagyobbat nyomtatni, ezért erre a méretre lőttem be a szabásmintát.
Csak, hogy lássátok, hogy készül egy ilyen minta, feltöltök egy képet arról az állapotról, mielőtt filctollal átrajzolom a fő vonalakat, beszkennelem és feltöltöm Nektek nyomtatható formában.
Szerkesztés
És íme a kész alaprajz, amit letölthettek:
Szabásminta
Lehet, hogy eleve számítógépen szerkeszteni gyorsabb és pontosabb lenne, de akkor hol a manualitás élménye? Ráadásul informatikával foglalkozó "szakember" létemre olyan béna vagyok a rajzprogramokhoz, hogy még azt sem tudtam megoldani, hogy a fenti szabásminta háttere hófehér legyen.
Ennyi bevezetés után lássuk, hogy készül maga a doboz. Mivel már karácsonyi hangulatban vagyok, ezért ezúttal karácsonyi mintával, de persze ez alkalomtól függően változhat. Lehet eleve mintás papírból (pl. scrapbook papír) csinálni, vagy -mint ahogy én most- fehér kartonra és azt díszíteni, pl. decoupage-zsal.
  1. A szabásmintát kinyomtatom, az összefüggő vonalak mentén kivágom, majd a szaggatott vonalak mentén behajtogatom. Lehet eleve arra a papírra nyomtatni, amiből majd a doboz készül, de akár egy vastagabb kartonra nyomtatva az sablonként is használható (úgy, ahogy a Bonbonos doboz bejegyzésben írtam).
  2. A papírt még az összeállítás előtt díszítem. Jelen esetben karácsonyi mintás szalvétával.
  3. Díszítés előtt
    Decoupage-olva

  4. A dobozt egyetlen egy ponton kell összeragasztani (1-es számmal jelöltem), viszont ott jó erősen. Ezzel kezdem az összeállítást.
  5. Oldal összeragasztva

  6. Összeállítom az alját. A két oldalsó fület (2-es és 3-as) behajtogatom az 5-ös alá, valahogy így:
  7. A doboz alja

  8. A 4-es számú fület betűröm. Ha nehezen csusszan be, akkor a széléből pár mm-et le lehet vágni.
  9. Kész az alja

  10. Lehet is pakolni a dobozkába, például mandulás-marcipános bonbont. Hogy belül is szép legyen az alja, vágok egy 6x8 cm-es kartonlapot és azt beleteszem.
  11. Belülről
    Belülről

  12. Így néz ki összecsukva:
A kész doboz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése