2012. június 11., hétfő

Márványozás borotvahabbal

Néhány hónapja a youtube-on láttam ezt a remek módszert, amivel gyönyörű, márványmintás papírt lehet csinálni. Nem kell hozzá más, mint fehér papír, borotvahab és tinta. Azonban Magyarországon meglehetősen nehéz tintapárna utántöltő tintát kapni (na jó, fekete és zöld általában van a papírboltokban, de ennyi az össz választék), ezért keresnem kellett valami alternatív megoldást. Végül a folyékony ételfesték jött be, ami baromi olcsó (kb.100 Ft/üvegcse) és mindenféle színben van a boltokban.
Az ügyködést célszerű a konyhában vagy fürdőben véghez vinni, mert egy kis rumlival jár, és ott könnyebb utána eltakarítani. Jó szolgálatot tesz egy eldobható műanyag tányér is, azt a végén csak kihajítom a kukába, nem kell mosogatni.
Hozzávalók
Fontos, hogy a borotvahab a hagyományos, hab alakú cucc legyen (aminek jó nagy habja van), ne a mostanában elterjedt zselé.
  1. Egy tányérba kinyomom a borotvahabot.
  2. Borotvahab
  3. Nem túl sűrűn rácsepegtetem azokat a színeket, amivel márványozni akarok. Esetemben ez kék és zöld. Sok színt is lehet keverni, de szerintem háromnál több féle festékkel már nagyon zavaros lesz az egész. És persze az is nagyon szép, ha csak egy színt használunk (pl. feketét), ami aztán a fehér habba mosódik bele.
  4. Kék cseppek
    Zöld cseppek
  5. Egy hurkapálcikával (vagy késsel, bottal, ujjal, stb.) óvatosan vonalakat húzkodok a habba. Az a lényeg, hogy a színek összemosódjanak, de mégse folyjanak nagyon egybe.
  6. Színkeverés
    Színkeverés
    Színkeverés
  7. A papírt alaposan belemártogatom a habba. Célszerű kartonnal próbálkozni, hogy ne ázzon át teljesen. Egyébként szerintem a módszer ruhafestékkel is működik, úgyhogy lehet legközelebb kipróbálom, hogyan lehet pl. farmert márványozni.
  8. Mártogatás
  9. A lapot kiveszem a habból és a fehér felével lefele ráfektetem valamire, amit nem sajnálok összekenni. Nekem épp kéznél van egy üres pizzás doboz.
  10. Kiemelem a lapot a habból
  11. Egy spatulával lehúzom a papírról a habot. Ennél a lépésnél alakul ki a szép márványos minta.
  12. Felesleges hab lehúzása
  13. Megvárom, míg a papír megszárad és kész. Természetesen egy adag habba egymás után több lapot is bele lehet mártogatni, mindig más lesz a minta. Azt azért figyelni kell, hogy egy idő után a színek egyre inkább összemosódnak, ilyenkor érdemes új adagot készíteni, de legalább néhány csepp festékkel felfrissíteni a habot.
Márványozott minta
Sok-sok márványos papír.

4 megjegyzés:

  1. hello! szerinted meg lehetne ugyanezt csinálni ruhán is?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ha a borotvahabba ruhafestéket csepegtetsz, akkor igen.

    VálaszTörlés
  3. Temperával fogom megpróbálni ma. De hogy mi lesz belőle...remélem nem nevetnek ki a 7.osztályban!!!

    VálaszTörlés
  4. Temperával fogom megpróbálni ma. De hogy mi lesz belőle...remélem nem nevetnek ki a 7.osztályban!!!

    VálaszTörlés