2012. március 24., szombat

Tűnemezelt csibe - húsvétra

Egyik legsikeresebb bejegyzésem a Hogyan rajzoljunk madarat. Ebből jött az ötlet, hogy 3D-sítem a madárkát, méghozzá csibe képében, nemezeléssel. Most biztos mindenki (na jó, nem mindenki, csak aki járt már kézműves vásáron, bemutatón, táborban ) előtt megjelenik egy lavór szappanos víz, és szinte érzi az ázott gyapjú irtózatos szagát. No ennél az orrfacsaró módszernél van egy sokkal kellemesebb is, az ún. száraz nemezelés. Mert mi is a nemezelés lényege? Van egy adag kezeletlen gyapjú, amit különféle eljárások segítségével egységessé gyúrunk és filcesítünk. Ez történik a meleg vizes-szappanos nyomkodás során és az általam most bemutatott tűnemezeléskor is. Ez utóbbinál egy speciális nemezelő tűvel addig böködjük a gyapjút, míg az össze nem áll a kívánt formára. Számomra ez egyfajta terápia is, a böködés során kiadom a felgyülemlett feszültséget. Amit még nem említettem, hogy a tűt nem csak úgy beleszurkáljuk a gyapjúba, kell alá valami alátét (pl. hungarocell). Ennél a technikánál jellemző (főleg, ha figurákat készítünk), hogy a tárgy alapját eleve egy hungarocell forma adja, ezt borítjuk be a nemezelt gyapjúval. Én is így fogom elkészíteni a kis csibét.
Még egy pár szó a nemezelő tűről: ha távolról megnézzük, semmi különös, egy legörbített végű vastag tűnek tűnik. Ám ha közelről megszemléljük, látszik, hogy a hegyes végéhez közel az oldalán körben kis fogak vannak. Ez segít abban, hogy mikor ki-be szurkáljuk a tűt a gyapjúban, a szálak összenemezelődjenek. Többféle méretben és finomsággal kapható, kezdéshez nem ajánlom a legfinomabbat, mert igen könnyen törik. És még valami: a nemezelő tű nagyon-nagyon-nagyon hegyes!
Nemezelő tű
A kis fogacskák közelről
A tű helyes tárolása
Amire még szükség lesz a tűn kívül: hungarocell tojás, sárga gyapjú, fehér gyapjú, egy kis narancssárga filc, zsenília drót, műanyag szemek, ragasztó. Ezek mindegyike beszerezhető hobby boltokban.
Kellékek
  1. A gyapjúból letépek egy kis darabot, ráterítem a tojásra, és gyors, határozott mozdulatokkal elkezdem szurkálni. Tisztára olyan, mintha az ember vudu-bábut szurkálni. Kis idő múlva látszik, ahogy a gyapjú filcesedni kezd.
  2. Gyapjú a tojáson
    Vuduzás
  3. Letépek még egy darab gyapjút, és azt is ránemezelem a hungarocellre. Ezt a műveletet addig ismétlem, amíg az egész tojás be nem borítom.
  4. Így néz ki a gyapjú, ha összenemezelődik
    Tojás beborítva
  5. Vastag narancssárga filcből levágok két kis háromszöget. Ebből lesz a csibe csőre.
  6. A csőröket ránemezelem a testre. Nem nagy dolog, a vastagabbik oldalt a testre szorítva végigböködöm tűvel és kész is. Sokkal erősebben és biztosabban tart, mintha ragasztót használnék.
  7. Csőr nemezelése
    Kész a csőr
  8. A szárnyakhoz levágok két félkört a filcből, és ezeket is a testre nemezelem.
  9. Ebből lesz a csibe szárnya
    Egyik szárny fent
    Mindkét szárny fent
  10. Fehér gyapjúból egy kis pocakot nemezelek a csibének. Ez a lépés akár el is hagyható.
  11. Készül a csibe hasa
  12. Fogok két műanyag szemet és a csőr fölé ragasztom. Ha nincs otthon szem, akkor ez helyettesíthető úgy, hogy egy kis fehér gyapjút a csőr fölé nemezelek, abba pedig vagy fekete gyöngyöt ragasztok, vagy fekete gyapjúból nemezgolyót. Esetleg fekete és fehér filcből is lehet szemet szerkeszteni.
  13. Szemek felragasztva
  14. Következő lépés: a lábak. El lehet egyszerűen is intézni, a filcből kis tappancsokat vágok és ránemezelem a test aljára. Ám nemrég vettem zsenília drótot, ebből kitűnő lábacskát lehet hajtogatni. 
  15. Zsenília drót
  16. A hajtogatás hasonló ahhoz, mint amit a Harisnyavirágnál leírtam. Először egy hurkot hajlítom, majd még az mellé kettőt. A hurkok tövénél rátekerem a drótot a szárra és a maradékot levágom. Elég nehéz leírni, remélem a képen jobban látszik.
  17. Első hurok
    Három hurok
    Csibeláb
  18. A talpat derékszögben elhajlítom a lábszártól.
  19. Állnak a lábak
  20. A lábakat alulról beleszúrom a hungarocell testbe. Ha nehezen megy, egy erősebb dróttal előtte kifúrom a lyukat.
  21. Bal láb a helyén
    Mindkét lábacska beszúrva
  22. Végezetül, maradék filcdarabkákat nemezelek a csibe fejére csibehaj gyanánt. Ha lánycsibe a cél, lehet masnit kötni rá.
  23. Csibehaj
  24. Kész is a húsvéti csibe.
Csibe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése